Léto na talíři! 4 letní recepty na rychlou zdravou večeři.

Co si budem, v létě se nikomu do vaření moc nechce. Co když ale pořád chcete jednoduchou, ale zdravou a vyváženou večeři ze základních surovin? Pro tenhle případ máme tuhle várku vyletněných receptů na jídla, která se připraví skoro sama. Tak na co máte dneska chuť?

#1 Barevná tortilla (do 15 min)

Ultra rychlovka s komplexními sacharidy, bílkovinami, zeleninkou a správnými tuky. Dejte si do kupy celozrnnou proteinovou tortillu, vařenou rýži (může být i bulgur), tofu, nastrouhaný čedar/ementál, zeleninu dle chuti – salát a rajčata a k tomu oblíbený hummus. Vše vyskládejte do tortilly, zatočte a na 3 minuty zapečte. Mňamka!

TIP: Bílkovina je na večeři důležitá, kromě tofu nebo sýra se na rolování skvěle hodí i tuňák, kuřecí maso nebo vajíčko (volské oko nebo nakrájené vařené).

#2 Tagliatelle s cuketou, rajčaty a mozzarellou (do 20 minut)

Italská klasika hotová v cuku letu. Potřeba jsou tagliatelle, cuketa, plechovka loupaných rajčat, mozzarella, trocha parmazánu, pepř, sůl, bazalka, tymián a limetka. Dáme vařit těstoviny. Orestujeme cibulku, přidáme cuketu a povaříme s rajčaty. Okořeníme, směs prohřejeme s těstovinami v pánvi a ve zbytku omáčky zlehka prohřejeme mozzarellu. Pak už jen posypeme parmezánem a zakápneme limetkou.

Produkt tip: Chcete zkusit něco nového? Na tenhle recept se skvěle hodí proteinové tagliatelle. Mají nižší obsah sacharidů i kcal. Jen je vařte ve více osolené vodě než obvykle. 

#3 Bulgur s pečenou zeleninou a cottage sýrem (do 25 min)

Rychlé a výborné. Na tuhle bleskovku si připravte bulgur, nakrájenou zeleninu dle chuti – cuketu a mrkev, vaničku cottage, pepř, sůl a chilli, trošku olivového oleje

Nakrájenou zeleninu rozložíme na pečící papír, zlehka pokapeme oliváčem, okořeníme a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 min. Bulgur – ve dvojnásobku horké vody (nebo zeleninovém vývaru) vaříme 7 min, poté necháme dalších 10 min dojít pod pokličkou. Scedíme. Rozdělíme na talíř, přidáme zeleninu a nadrobený cottage. 

TIP: Rychlá jídla vykouzlíte i z cizrny. Najdete v Cizrna 6x jinak. Jak na 6 jídel z jedné konzervy. 

#3 Brambory grenaille s chřestem a opečeným tofu (do 30 min)

Ideální na dojezd chřestové sezóny. Budete potřebovat malé brambory, jarní cibulku, svazek bílého chřestu, pepř, sůl, majoránku, uzené/bílé tofu a olivový olej, jogurt na dip.

Dáme vařit omyté brambory. Mezitím na pánvi na olivovém oleji osmahneme cibulku a pokrájený chřest. Orestujeme si tofu a potom na pánev přidáme uvařené brambory a vše necháme společně prohřát s trochou pepře a majoránkou. Podávejte s jogurtovým dipem.

TIP: Top proteinová příloha jsou i opečené plátky sýra halloumi nebo vařená/ztracená vejce.

Tak se přiznejte, komu se už sbíhají sliny? Dobrou chuť!