Keto vafle 4x jinak. Zdravá snídaně nejen na víkend.

Jak si vykouzlit hned 6x zdravé palačinky už víte. Pokud ale na lívance moc nejste, nákup vaflovače se vyplatí. Je to totiž perfektní alternativa, která zabere míň času, ale chutná božsky. Stačí mít ten správný recept! Jestli chcete nadýchanost vaflí bez kompromisu na zdraví, čtěte dál. Máme slané i sladké tipy!

Rady na úvod

Platí, že hrnek (americký cup) má zhruba 236 ml. Na jednu vafli si vystačíte vždy se čtvrt až půl hrnkem výsledného těsta (chce to zkoušet). Opékáme vždy na rozpáleném vaflovači 2-3 minutky do křupava – držte se návodu! Všechny recepty mohou být i naslano, ale vynechte cukr. Hotové vafle udržíte teplé v nahřáté troubě, ale neskládejte je na sebe, gumáky asi určitě nechcete. 

#1 Vafle z quinoové mouky

Snadný základní recept, který si můžete doladit podle chuti. Na 6 porcí si připravte 1 ¼ hrnku univerzální mouky, půl hrnku uvařené quinoi, 2 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli, 2 lžíce třtinového cukru, 1 1/4 hrnku mandlového/obyč mléka, 2 lžíce kokosáku, 1 lžičku vanilky, 2 větší vejce. 

Ve velké misce smíchejte sypké ingredience. Do dalších dvou misek rozdělte vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky našlehejte s mlékem a kokosákem, z bílků udělejte sníh. Žloutkovou směs smíchejte se sypkou, opatrně přidejte sníh. Zatímco se žhaví vaflovač, nechte odpočinout. 

#2 Belgická klasika z celozrnné mouky

Ultra jednoduchý recept do 30 min. Na snídani pro 2 je třeba 500 ml mléka, 2 vejce, 1,5 lžíce třtinového cukru, 125 g hladké celozrnné špaldové mouky, 125 g hladké špaldové mouky, 2 lžíce másla, 1 lžičku prášku do pečiva. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Ve vedlejší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a prosijeme do směsi. Před pečením těsto nechte 10-15 minut odstát. 

Produkt tip: Kdo by nemiloval poctivý meruňkový džem. Na vafle se navíc skvěle hodí, tak vyzkoušejte. 

#3 Bezlepkové vafle z rýžové mouky

Alternativa nejen pro bezlepkáře. Rýžová mouka skvěle kypří, a tak jsou tyhle vafle křupavé na povrchu a nadýchané uvnitř. Suroviny na 2 porce jsou 3/4 hrnku rýžové mouky, 1 plechovka kokosového mléka, čtvrt hrnku vanilkového pudinku/kukuřičného škrobu, půl lžíce třtinového cukru, 1,5 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, k podávání řecký jogurt/dezert a ovoce.

Z neprotřepané plechovky s kokosovým mlékem použijeme jen tuhou vrstvu, ne vodu. Ke kokosáku přimícháme ostatní suroviny a dobře prošleháme. Pečeme dozlatova a podáváme s řeckým jogurtem. 

TIP: Další snídaňové tipy najdete ve Zdravé snídaně nasladko. 5x fit recepty na každé ráno. 

#4 Vafle se špenátem a ztraceným vajíčkem

Varianta naslano z mandlové mouky, co zasytí a obsahuje hodně proteinu a zdravých tuků. Připravte si hrnek mandlové mouky, třetinu hrnku mouky z quinoi, 3 lžíce flaxseedu, 1 a půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli, 3 vajíčka, půl hrnku mandlového/obyč mléka, lžíci oliváče, lžící jablečného octa a hrnek a půl nakrájené cukety. 

Ve velké misce smíchejte sypké ingredience. V dalších dvou si rozdělte žloutky a bílky, ke žloutkům přidejte mléko, olej a jablečný ocet a vyšlehejte. Z bílků udělejte sníh. Žloutkovou směs přidejte k sypké, vmíchejte bílky a dolaďte do struktury těsta. S bílky opatrně! Nakonec vymačkejte vodu z cukety a přidejte do směsi. Servírujte s hummusem, zeleninou, nakrájeným avokádem a ztraceným vajíčkem. 

TIP: AvoGang. 5x keto-avokádo recepty. 

A co navrch?

Topping je samozřejmě to nejdůležitější. Jak už tady padlo, nejlíp chutnají s ovocem, džemem, semínky/oříšky a řeckým jogurtem, ale možností je nepočítaně. Hodí se oříšková másla, rozvařené ovoce (klevera), kompot, proteinové dezerty nebo rozpuštěná čokoláda.

Na slanou variantu pak určitě vajíčka v jakékoliv podobě, avokádo, plátky slaniny nebo šunky/čedaru.

Tak si to užijte, dobrou chuť!