7 zdravých tipů na téma pečivo. O všem, co chcete vědět

Croissanty, bagety, housky a rohlíky. Nejím, pečivo je zlo! To vážně? Nezakazujte si něco, o čem jste jen četli na Instagramu. Jasně, jíst ho nemusíte, sacharidy jsou jinde. Když vám ale chutná a nemáte zdravotní omezení, není důvod ho vyřazovat. Vše na téma pečivo najdete tu. 

1. Které dát do košíku

Když můžete, vybírejte ty s vyšším obsahem vlákniny, tedy žitné, celozrnné, grahamové a žitno-pšeničné. Ale. Zabijáky najdete jen na Netflixu, ani bílé pečivo není vyloženě nezdravé. Pokud i zbytek vašeho jídelníčku dává smysl, je to v pohodě a tu housku si dejte. 

2. Které raději nechat v regálu

I když ho možná milujete, zkuste omezovat sladké pečivo – koblihy, koláčky, buchty, listové záviny. Je chudé na vlákninu, ale bohaté na tuk a jednoduchý cukr. Často jsou taky zdrojem těch špatných, trans-nenasycených tuků.

Ale. I tady platí, že žádné potraviny si nemusíte démonizovat a vyčítat si jejich konzumaci. K dostání jsou totiž zdravé varianty, které si můžete dopřát (nejen) na dietě. Více o tom zjistíte v Víte, že existuje dietní croissant plněný čokoládou? Poklady proteinové diety. 

Produkt tip: Pan croissant. Takový je proteinový čoko ´krosant´ od Victus. Musíte vyzkoušet.

3. Přiberu, když budu jíst pečivo večer?

Ano i ne. Když se snažíte zhubnout a dáte si 2 plátky chleba se sýrem k večeři, nemusí to znamenat katastrofu. Ono totiž záleží, co jste jedli předtím. Pokud na snídani byli 2 skořicoví šneci, k dopolední svačině bebe sušenky a k odpolední croissant s kafíčkem, jo, máte po dietě. 

Jestli ale během dne jíte vyváženě a dodržujete nastavený jídelníček, pak si klidně ty dva chlebíky dejte. Nic se nestane. 

Produkt tip: Pro všechny milovníky francouzské bagety na dietě je tu její proteinová kamarádka. Bagetka je výborná na slano i na sladko. Prostě rychlovka jen tak do ruky. 

4. Je večerní chlebík zdravý?

Ne. Klidně ho nechte v regálu. Tohle pečivo kvůli vyššímu obsahu bílkovin není lepší a má dost tuku. A už vůbec není třeba rozdělovat chleba na denní a večerní. Pečivo má hrát roli přílohy, a to že má vyšší podíl bílkovin nemá v pestrém jídelníčku žádné logické opodstatnění. 

5. Mám pečivo vyřadit z jídelníčku?

Ne. Když pomineme ochuzení jídelníčku, co se výběru potravin týče, vlákniny, minerálních látek a vitamínů, čeká vás ještě něco mnohem horšího. Chutě na sladké. Protože nevyvážený jídelníček. Tělu budou chybět komplexní sacharidy, a tak si bude hledat ty rychlé (a sladké).

TIP: Jestli máte díky hubnutí z pečiva fobii, zkuste speciální proteinové pečivo s vyváženým složením. Méně sacharidů a více bílkovin je recept na to, jak si pochutnat a znovu nepřibrat. V nabídce je slané pečivo – dáte si chleba, housku, toust nebo třeba tortillu? A samozřejmě i na sladko – muffin,  čoko croissant, sladká houska nebo buchtičky? Stoprocentně si vyberete. 

6. Je rozpékané pečivo špatné?

Ano i ne. Jako se vším záleží na kontextu. Má dvakrát vyšší obsah soli než čerstvé kváskové, ale pokud ho nekonzumujete od rána do večera, není to nutné zlo. 

Tak to tady máte černé na bílém. Na závěr snad jen jedno, neznamená to, že se máte pečivem cpát od rána do večera. Jíst jen rohlíky není úplně OK. Ale jeden ´krosant´ ničemu neškodí.