Jak na vyváženou ovesnou kaši. 3 super recepty na každý den

Ovesná kaše, anglická porridge nebo americký oatmeal. Moc dobrá a rychlá snídaně, kterou má rád snad každý. Jak si ji ale připravit tak, abyste neměli za hodinu hlad? Připravte si vyváženou misku a nechte se inspirovat našimi tipy. 

Krok 1. Komplexní sacharidy. 

Základ správně poskládané misky nám zajistí ovesné vločky. A nemusíte se držet při zemi, proč je nezkusit nahradit třeba pohankovými, žitnými, jáhlovými nebo rýžovými. Moc dobrou bezlepkovou variantou je i amarant. 

Krok 2. Bílkoviny.

Největším úskalím u kaší bývá málo bílkovin. Co s tím? Je hned několik způsobů, jak je doplnit. Za prvé, zapomeňte na vodu a kaši si uvařte v dostatečném množství mléka. Na hotovou kaši můžete přidat jiný mléčný výrobek – super je skyr, ale i řecký/jogurt nebo tvaroh

TIP: Další snídaňové postřehy ve Zdravé snídaně. Jak by měly vypadat snídaně i na dietě. 

Pokud vám mléčné výrobky zrovna došly či máte na laktózu alergii, ale zato máte doma protein, vůbec se toho nebojte. Malý tip, vmíchejte ho už do uvařené kaše ve vodě a nejdřív ho rozkvedlejte s troškou vody, aby se vám při vaření nesrazil. 

Do třetice vajíčko. Abyste si užili parádně nadýchanou kaši, vyšlehejte bílek zvlášť. Uvidíte ten objem! A už jste zkoušeli kaši naslano? Recept najdete v Zdravé snídaně naslano. 5x fit recepty na každé ráno. 

Krok 3. Troška správných tuků. 

Určitě přidejte i trochu tuků. Vyberte si ovšem ty správné, ať už v podobě malé hrsti oříšků/semínek nebo lžičku ořechového másla.

Není třeba se jich obávat, jen si pohlídejte množství, ta zmiňovaná lžička postačí. Zkoušejte různé druhy, moc dobré je třeba z pistácií nebo kešu. A pokud máte rádi extra, co třeba kokosovou pomazánku

Pro milovníky čokolády je super nechat rozpustit čtvereček co nejvíce procentní čokošky. A pokud chcete zavzpomínat na dětství, zkuste klasické kvalitní máslo a můžete si připomenout krupicovou kaši.

TIP: Další sladké tipy pro vás máme v Zdravé snídaně nasladko. 5x fit recepty na každé ráno. 

Krok 4. Topping.

Poslední a nejlepší krok. Popusťte uzdu kreativity! Začněte ovocem, hodí se cokoliv od jablíčka či banánu a lesních plodů až po exotické druhy. Nebo taková švestková klevera/džem či marmeláda bez cukru. 

Produkt tip: Taková jahodová marmeláda z velkého množství ovoce a málo cukru je prostě nebe v hubě. Vyzkoušejte proteinový džem ve skle

Parádu udělá i lyofilizované ovoce, troška kvalitního zapékaného muesli či granoly (nejlépe domácí). Pokud si rádi křupnete, výborné a lepší než káva jsou kakaové boby. Prostě podle chuti!

No a podle tohohle návodu můžete sestavit nejen kaši, ale jakoukoliv vyváženou snídani.

Dobrou chuť!