(Nejen) na Velikonoce zdravě. 3 fit jarní recepty

Jaro je tu! A protože všichni chceme, aby bylo líp, pusťte si ho i do kuchyně. Máme 3 super tipy na svěží jarní jídla, po kterých se budete olizovat nejen o Velikonocích. A navíc, zdravé, vyvážené a v barvách jara. Jdeme na to.

Špenátová polévka se ztraceným vajíčkem

Jaro si o špenát přímo říká. Polévka je plná zeleniny, hustá a krémová, zasytí a skvělá na jaře i v létě. Na 4 porce si připravte 1 lžíci řepkového oleje, 1 lžíci másla, 1 menší pórek na kolečka, 1 středně velkou cibuli najemno, 2-3 stroužky česneku na plátky, 3 řapíky celeru na kousky, 2 větší brambory, zeleninový vývar, 250 g listového špenátu, 100 ml 10-12% smetany, špetka muškátového oříšku.

Rozehřejte olej a máslo, přidejte pokrájený pórek a cibuli. Míchejte a restujte, pak přidejte pokrájený česnek, promíchejte a restujte další 3 minuty. Přidejte celer, promíchejte a restujte 3 minuty. Nakonec přidejte i brambory nakrájené na kostky. Zeleninu zalijte vývarem a snižte plamen na lehké bublání.

Zakryjte poklicí a vařte, dokud brambory nezměknou. Špenát až nakonec a lehce prohřát. Poté opatrně promixujte v blenderu. Na závěr zlehka vmíchejte smetanu. Dochuťte špetkou muškátového oříšku, pepřem a solí.

TIP: Ozdobte strouhaného parmazánu a pro extra porci bílkovin ztraceným vejcem. 

Italský krém s červenou čočkou

Jestli máte rádi parmazán, čočku, minestrone a jednoduchost, jděte do toho. Na 4 porce stačí 2 lžíce oliváče, 2 lžíce másla, 2 středně velké cibule najemno, 2 stroužky česneku na plátky, 3 středně velké mrkve na kostičky, 2-3 řapíky celeru, 200 g červené čočky, 400 g rajčat v konzervě, 2 bobkové listy, zeleninový vývar, parmazán a pepř.

Rozehřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a restujte 4 minuty do změknutí, poté 2 min česnek. Přidejte mrkev a řapíkatý celer – 4 minuty. Poté červenou čočku a 2 minuty míchejte, nakonec rajčata. Promíchejte, zalijte vývarem a do polévky vložte bobkový list. Přiveďte k varu, vmíchejte parmazán a nechte probublávat asi 40 minut do změknutí zeleniny. Pro dokonalou strukturu se zeleninovými kousky část polévky rozmixujte. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem, případně solí. 

Produkt TIP: Podávejte se strouhaným parmazánem, mletým pepřem a proteinovým pečivem. Skvělé jsou krutonky z proteinové bagetky. 

Veggie boloňská omáčka

Skvělé špagety bolognese i na dietě, bez masa a pro odpůrce zeleniny? Máme. Zkuste tuhle skvělou omáčku se spoustou zeleniny. Na 4 porce je třeba lžíce oliváče, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, cuketa, lilek, lžíce rajčatové pasty, lžíce oregana, plechovka rajčat, zeleninový vývar a bobkový list. 

V hrnci rozehřejeme oliváč a orestujeme šalotku, česnek a mrkev cca 10 minut do změknutí. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a cuketu a nechte na mírný stupeň restovat dalších 20-30 minut. Občas promíchejte.

Vmíchejte rajčatovou pastu a oregano. Dále sterilovaná rajčata. Nakonec přijde vývar a bobkový list a nechte alespoň 45 minut probublávat. Jako v předchozím receptu můžete část polévky rozmixovat. A část si můžete zamrazit do zásoby. 

Produkt tip: K téhle omáčce se kromě špaget hodí i další těstoviny. Zkuste proteinové tagliatelle!

Domácí paprikové pesto

A na závěr něco opravdu jarního. Pesto z pečených paprik, které využijete nejen na těstoviny, ale taky jako základ na pomazánky, slané snídaně nebo do omáček. Díky kešu oříškům je úžasně krémové.

Na 4 porce vemte 2-3 lžíce oliváče, 4 červené papriky/kapie, hrst parmazánu, hrst nesolených kešu oříšků, česnek, bazalku, sůl a pepř. Omyté rozpůlené papriky pečeme na plechu s pečícím papírem na 200 °C do spálení slupky. Poté je přesuneme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a počkáme, až se slupka uvolní.

Pak ji stáhneme a očištěné nakrájené papriky rozmixujeme. Přidáme ostatní ingredience, opět mixujeme a dochutíme pepřem a solí.

TIP: Užijte si jarní dny už od rána, mrkněte na Zdravé snídaně naslano. 5x fit recepty na každé ráno. 

Tak krásné jaro, užívejte a uvařte si všeho pořádný hrnec. Dobrou chuť!