Jídlo a pití, které si poradí se zimou. 10 tipů, jak se zdravě zahřát

V zimě je prostě zima. S počasím nic nenaděláme, ale existují potraviny, které zahřejí na těle i duchu. Když pak přijdete domů z procházky, je super, když už je navařeno a kromě horkého čaje se prohřát i skvělým jídlem. Co si připravit? Inspirujte se tipy, které jsme prozradili v listopadové soutěži. Ty nejlepší jsme sepsali do následující desítky. 

Krémová polévka

Dýňovka, bramboračka, zeleninová. Všechny tyhle polévky vás stoprocentně zahřejí během chvilky. Recept na výbornou dýňovou najdete v Zdravé Krabičky. Co si připravit, jaká dietní jídla uvařit a jak je skladovat. A nás tedy osobně moc zaujala švestková polévka se smetanou a skořicí. Balzám na duši už podle názvu.

Krémová proteinová zeleninová polévka je zase ideální na lyžařský svah. A pokud si do druhé termosky připravíte ještě nějaký ten čaj, máte vyhráno.

TIP: Keto polévky do krabičky. Recepty, které zahřejí a pomohou zhubnout. 

Chilli

Snad nejznámější univerzální zahřívadlo. Všechny chilli papričky jsou zdravé pro srdce a dlouhodobě chrání před civilizačními chorobami. A v neposlední řadě, jak každý zná, uvolňují zacpaný nos. Takže v zimě rozhodně nešetřete a dopřejte si, co snesete.

Výborně ladí s klasikou jako dýňovka a další polévky viz výše, curry všeho druhu, dušenou kapustou a masem, ale zkuste ho přidat i do smoothie, džemu nebo pečených brownies. Je to síla!

Horké mléko

Nápoje s horkým mlékem jsou další zaručená cesta k teplíčku. Doporučujeme horkou čokoládu (tu opravdovou, z kvalitní čokolády a se šlehačkou) nebo tradiční kakao.

Pokud byste chtěli zkusit něco exotičtějšího výborné je tzv. zlaté mléko, horký nápoj s kurkumou a cayenským pepřem.  

Produkt Tip: Husté voňavé kakao s pěnou navrch, to je proteinová dietní volba od Victus

Svařák

Tak tady snad není co dodat. Svařené červené/bílé víno, trocha cukru a voňavé koření, neznáme snad nikoho, kdo by neměl svařák rád. A znáte i low-carb verzi? Stačí víno během vaření nesladit a místo toho přidat tři hrsti rozinek. A aby to mělo ještě větší říz, můžete přidat pár koleček zázvoru nebo půl lžičky mletého kardamomu. 

TIP: Čaj. S jakým hrnkem čaje bude vaše dieta čajíček?

Kari na všechny způsoby

Indická jídla mají díky kari prostě říz. Ať už vyzkoušíte čočkový dhál, kari s červenou čočkou, květákovou kari polévku, curry, špenátový palak paneer nebo třeba tu nejpálivější klasiku vindaloo, vaše chuťové pohárky dostanou zabrat. 

Produkt TIP: Thajsko je další země, která si s pálivostí svých jídel s Indií příliš nezadá. Vyzkoušejte pikantní exotiku v podobě thajské polévky s houbami a kořením. 

Zázvor

Nastrouhaný kořen zázvoru je malý zázrak, který vás zaručeně zahřeje. Nejvíc ho milujte v čaji s medem a citrónem, rozmixovaný v dýňovce či curry, i jako odvar na nohy. A my doplníme, že výborný je zázvorový džem nebo sirup.

Nezapomeňte ale, že ve větším množství je toxický. Porci čaje si tedy připravujte max z kousku o velikosti palce.  

Kuřecí/hovězí vývar

Snad nejklasičtější klasika. Vývar je podle všeho základní a neodmyslitelnou součástí nejen zimní kuchyně, bez které si vaření neumíte ani představit. Souhlasíme, není nad poctivý domácí vývar. Inspirujte se recepty, jak si připravit tři základní druhy – zeleninový, masový a asijský. 

Kysané zelí

Vitaminová bomba plná mléčných bakterií pro naše střeva a fenomén známý po stovky let je prostě super sama o sobě. Co ale teprve taková zelňačka nebo po slovensky kapustnice.

S velkou dávkou chilli a proteinovou chorizo klobáskou si na ní zaručeně pochutnáte i dietně. 

Ovocný čaj

Nejoblíbenější je obligátní zázvor s medem, ale kouřící hrnek čaje získáte například i z šípků nebo rakytníku, obojí je zásobárnou vitamínu C. A snad ještě lepší čaj získáte zalitím koncentrovaného sirupu, nejen louhováním plodů.

Existují dokonce i tací, kteří z šípků vyrábí marmeládu, víno nebo krém. A my doporučíme ještě domácí čaj pečený. 

Česnek

Na závěr ještě staročeská tradice. Česnečka. Jednu parádní s brynzou jsme našli – tenhle recept vás navíc i zasytí.