Taky jste burákoví maniaci? Dobře děláte, tahle původem americká věc je naprosto univerzální potravina. A pokud si dopřejete kvalitní ořechové máslo, tak i zdravá. Skvělý zdroj zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a vitamínu B, který se dá použít téměř na cokoliv. Kde začít? Samozřejmě tím, že si ho uděláte doma. Máme pro vás recept nejen na domácí máslo, ale i další mňamky z něj.
Domácí burákové máslo
Receptů je spousta, ale my jsme pro vás vybrali ten nejjednodušší a vlastnoručně odzkoušený. Kromě opravdu kvalitního mixéru budete potřebovat:
- 2 hrnky loupaných arašídů (čím vyšší kvalita, tím lépe)
- 1/2 lžičky soli
- 1-2 lžíce kokosového oleje
- 1-2 lžíce medu/sladidla (pokud chcete mít máslo sladší)
- 1-2 lžíce kakaového prášku
- 1/2 lžičky skořice nebo jiného koření
Pokud máte rádi máslo křupavé, polovinu hrnku arašídů odložte stranou a nasekejte je na kousky. Zbytek dejte do mixéru a začněte je pomalu mixovat. Poté přidejte ostatní ingredience kromě nasekaných arašídů a mixujte do lesklé a husté konzistence. Chce to trochu trpělivosti, proces může trvat i víc než 5 minut. Ve finále vmíchejte nasekané buráky. Pokud chcete máslo hladké, rozmixujte vše rovnou. Výborná je i přidaná skořice či kakao, záleží na vkusu. Ve sklenici v lednici vydrží cca měsíc. Ale nebudeme lhát, většinou je pryč do týdne!
TIP: Čokoláda na dietě?Jak si připravit zdravé dezerty během chvilky.
Domácí nutella
Další jednoduchá, ale famózní věc, která je zdravou alternativou k běžné čoko pomazánce. Použít můžete i lískové ořechy či mandle, ale je třeba je pečlivě oloupat a mixovat déle.
- 1 hrnek čokoládových lupínků
- 1 hrnek arašídových oříšků
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli, vanilkový extrakt
Nejdřív si připravte základ viz předchozí recept. Potom v mikrovlnce nebo hrnku rozehřejte čoko lupínky s troškou kokosového oleje. Do misky s arašídy přidejte kakao, cukr, olej, vanilkový extrakt a špetku soli. Nakonec vlijte rozpuštěnou čokoládu a mixujte ještě asi 4 minuty.

PRODUKT TIP: Pokud byste rádi mlsali hned, ale kvalitně, vyzkoušejte čoko pomazánku z lískových oříšků Victus. Je bez palmového oleje a slazená stévií. Vynikající.
Arašídový hummus
Elegantní variace na klasický hummus. Jednoduchý recept s univerzálním využitím. Co do něj?
- 200 g uvařené/konzervované (a propláchnuté) cizrny
- 2 lžíce tahini, 2 lžíce 100% arašídového másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citrónu
- Stroužek česneku na tenké plátky
- Špetka himalájské soli
- Voda, čerstvý koriandr
Česnek, cizrnu, citrónovou šťávu, tahini, 2 lžíce olivového oleje, lžičku kmínu, sůl, arašídové máslo a vodu společně rozmixujte. Požadovanou konzistenci hummusu si naregulujete vodou. Ozdobte koriandrem a pár kousky cizrny. Hummus se skvěle hodí k pečené zelenině, kuřecímu masu, pečeným bramborám či batátům a nebo jako svačinka s nakrájenou zeleninou.
PRODUKT TIP: Kromě zeleniny se k hummusu skvěle hodí křupavé pečivo, jako třeba knackebroty či minibagetky. A výborný je i jako pomazánka do sendviče.
Univerzální burákový dip
Klasika inspirovaná asijskou kuchyní, kterou využijete na spoustu způsobů. Potřebujete:
- 50 ml sezamového oleje
- 50 ml rýžového octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1–2 lžíce arašídového másla
- špetka chilli, šťáva z 1 limetky
Ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud se vše nepropojí. Hotovo. Dip se hodí nejen k jarním závitkům nebo nudlím, ale bezvadný je i jen tak s nakrájenou zeleninou, houbami shiitake/žampiony/kuřecím satay. A je to i super zálivka na salát či k těstovinám na studeno.
TIP: Jak jíst více zdravých tuků i na dietě a snížit cholesterol
Na závěr malé upozornění. Burákové máslo je zdravé, ale záleží na jeho složení. Z některých výrobků můžete přibrat, jiné si klidně můžete dopřát i na dietě. Ideální je tedy vyrobit si vlastní, protože víte, co jíte. I tak si ale dávejte pozor na kalorie – 2 lžíce mají kolem 200 kcal – konzumujte ho s mírou.