Týden v krabičce. Co a jak si připravit na zdravý oběd do práce

Myslíte si, že příprava jídla do krabičky je nuda a ztráta času? Jen další mýtus. Jak už jsme probrali v Zdravé Krabičky. Co si připravit, jaká dietní jídla uvařit a jak je skladovat, příprava na 3-5 pracovních dnů vám zabere maximálně dvě víkendové hodiny.  Navíc si zajistíte vyvážené a zdravé jídlo za každé situace. Zkrátka, win-win. Inspirujte se osvědčenými krabičkovými tipy.

Týdenní dietní menu do krabičky

Skvělé keto menu, které si můžete vzít s sebou kamkoliv. Vystačí vám na 3-5 dní podle toho, jak velké porce si připravíte. Co si naservírujete? Dýňovou polévku, dušené luštěniny s batáty (a třeba i masem), marinované tofu s pečenou zeleninou a tomu nějaký ten dezert a snack.

Dýňová polévka 

Sytá a hřejivá dýňovka je výborná na oběd či večeři s proteinovým pečivem. Co potřebujete?

5 mrkví, 1 menší dýně (může být i tykev), 1 středně velký batát, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, 250ml   kokosové mléko nebo smetany (případně obyčejné smetany nebo rostlinných verzí), 200ml vody, chilli, česnek na dozdobení

Jak na to?

Zeleninu nakrájenou na kostičky pečeme v troubě 30 minut na 220 stupňů. Poté přesuneme do hrnce, přilijeme smetanu, vodu a chilli a rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence. Potom ještě chviličku povaříme a dochutíme kořením. Podáváme s proteinovým pečivem a sypané semínky. Hodí se i kousky opečené kvalitní slaniny. Recept stejně dobře funguje i se špenátem či cizrnou.

PRODUKT: Dýňová polévka je výborná doplněná křupavým knackebrotem se semínky.

TIP: Keto jako životní styl. Vyzkoušejte každodenní zdravé recepty.

Batátové curry s červenou čočkou (a kuřecím masem)

Neméně uspokojivá a lahodná kombinace inspirovaná Indií. Co potřebujete?

4 stroužky česneku, 2 malé šalotky, polévkovou lžíci kmínu a curry koření, sůl a pepř, 1 středně velký batát, 250 g červené čočky (může být i ta klasická, ta se ale vaří podstatně déle), 550 ml vody, 1 plechovka drcených rajčat, kostka zeleninového bujónu. Nakrájené kuřecí kousky.

Na rozpáleném olivovém oleji poduste šalotku s kořením, podlejte vodou a postupně přidejte nakrájený batát, čočku a rajčata. Vhoďte bujón a vše duste zhruba 25 minut. Poté ještě můžete doplnit nakrájenými rajčaty. Jednotlivé porce pak můžete ozdobit avokádem, hummusem a podávejte klasicky s rýží nebo pro změnu s proteinovým pečivem. Kuřecí curry je taktéž skvělé.

TIP: Keto polévky do krabičky. Recepty, které zahřejí a pomohou zhubnout.   

Marinované tofu s pečenou zeleninou a dipem

Zatímco vám na sporáku bublá a voní curry, můžete se pustit do posledního receptu. Famózní marinované tofu s pečenou zeleninou chutná vás nikdy nezklame. Co je potřeba?

Zhruba 400 g oblíbené zeleniny – mrkev, paprika, rajče, dýně, batát, olivový olej, česnek, tymián, sůl, pepř, další koření dle chuti, tofu, omáčka na marinování.

Předehřejte si troubu na 220 stupňů. Zeleninu nakrájejte na kostičky a rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech. Smíchejte tymián, česnek, sůl, pepř a olivový olej a vše zlehka přelijte na zeleninu. Na plech přidejte marinované tofu (marinujte alespoň hodinu) a vše pečte 30-35 minut. Tofu můžete také opéct na pánvi zvlášť. Jako omáčka se hodí hummus, medovo-hořčičný či arašídový dip. Jako příloha se hodí pečené brambory nebo rýžové nudle. 

TIP: Složité recepty a vaření vás prostě nebaví? Nevadí, hubnout se dá pohodlně. 

Svačinky do krabičky

I malé snacky jako doplnění energie mezi hlavními jídly si můžete předem připravit a vyhnout se tak dietní chybě. Uvařte si zhruba 400 g cizrny – polovinu zpracujte jako domácí hummus a zbytek rozložte na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut, štědře posypaný mořskou solí, pepřem, chilli a kmínem (či dalším kořením dle chuti). Hummus s nakrájenou zeleninou či knackebrotem je skvělý snack, a zároveň dipem k marinovanému tofu. Křupavé cizrnové kuličky zase uspokojí chuť na něco ´malého slaného´. Do sladké krabičky patří třeba chia pudding, proteinové sušenky nebo muffin.

Produkt tip: Nadýchaný vláčný muffin s drobnými kousky sušených brusinek si vychutnáte kdekoliv. 

TIP: Svačinky. Proč svačit, kdy,  a na čem si pochutnat.