Nejčastější dietní chyby a jak je napravit.

Snažíte se zhubnout a děláte pro to vše. Zdravě jíte, cvičíte, překonáváte kručení v žaludku. Jak je tedy možné, že vaší váze je to jedno? Přestože má většina lidí při změně životosprávy dobré úmysly, ne vždy dosáhnou svého cíle. Pokud je to i váš případ, zjistěte, jestli i vy nejste v zajetí častých dietních prohřešků

Jídla na přeskáčku

Myslíte si, že vynecháváním snídaně nebo večeře zhubnete rychleji? Omyl. Pokud přeskakování chodů praktikujete delší dobu, dovedete svůj metabolismus do kouta. V dlouhodobém horizontu pak spíš přiberete. Stravovací režim v těle je totiž řízen hormony. Leptin jako hormon sytosti dává informaci mozku, zda má v jídle přestat nebo pokračovat, zatímco ghrelin je zodpovědný za apetit, tedy chuť k jídlu. 

Co s tím: Vybalancujte svou hladinu ghrelinu pomocí snídaně bohaté na bílkoviny. Vyzkoušejte třeba rýžovou kaši se skořicí nebo klasickou omeletu

Příliš se omezujete

Ze strachu o postavu se vyhýbáte celým skupinám jídel. Chyba, vaše tělo se pak brání zvýšenou produkcí kortizolu, který napomáhá ukládání tuku v oblasti břicha. A to není všechno. Váš metabolismus se zpomalí, s tím i vaše chuť se hýbat. Zato chuť k jídlu se zvýší.  Navíc, jakýkoliv jídelníček pod 1200 kalorií není dlouhodobě udržitelný. Hlad vás dostihne a dříve nebo později se přejíte. 

Co s tím: Vyberte si takový jídelníček, se kterým se oblíbených jídel nemusíte vzdát. Pokud zvolíte proteinovou dietu, čeká vás třeba i čokoládový croissant. 

TIP: Nebezpečí bezpečných potravin. Jak nejíst stále ta stejná jídla. 

Skrytý cukr

Vyhnout se rafinovanému cukru je v běžném životě téměř nemožné, přesto je právě nadbytek cukru ve stravě v jakékoliv formě jednou z nejčastějších příčin nadváhy. Cukr totiž uvolňuje do těla inzulin, který podporuje ukládání tukových zásob.

Co s tím: Jezte ovoce v syrovém stavu, ale omezte džusy a šťávy. Ovoce má sice přirozeně vysoký obsah fruktózy, což je ovocný cukr, ale také obrovské množství vlákniny, která hladinu cukru vyrovná. A pokud už si dáte třeba smoothie, dejte přednost nízkosacharidové variantě. 

Nedostatek tuků

Co je tučné, rozhodně nemusí být špatné. Tuk je ve stravě navzdory všem doporučením potřeba, protože vyrovnává hladinu hormonů, podporuje mozek a srdce, zajišťuje vstřebávání některých vitamínů a v některých případech i napomáhá hubnutí. Ano, vaše oblíbené avokádo. 

Co s tím: Kromě výše zmíněného avokáda na všechny způsoby si dopřejte třeba mandle, ořechová másla nebo olivový olej. 

TIP: Hýbete se, stravujete se téměř bez tuku a stejně nehubnete? Podívejte se na zajímavé video populárního trenéra Jeffa Nipparda, které odhaluje 5 nejčastějších dietních chyb lidí snažících se přijít o tuk a získat svaly. 

Nadměrné porce

Čeho je moc, toho je příliš. Taky si ráno zalijete plnou misku cereálií? Správná porce by se však měla pohybovat okolo 30-50 gramů. Je to tak, příliš velký oběd, večeře či svačinka jsou jedním z nejčastějších dietních prohřešků. Například standardní porce cereálií by se měla pohybovat okolo 30-50 gramů, ovšem většina lidí si dává někdy i několikanásobně více. A platí to i u tzv. zdravých potravin, jako je burákové máslo, avokáda nebo ořechy. Vyvážená by zkrátka měla být nejen strava, ale také jednotlivá jídla. 

Co s tím: Zjistěte, kolik toho vlastně sníte. Udělejte si čas na přípravu jídla a zmenšení porcí. A pokud ho nemáte, vyzkoušejte proteinovou dietu. Speciální proteinové pokrmy jsou už správně naporcované a připravené.